Vanaf vandaag worden de onmiddellijke inningen voor verkeersovertredingen 10 % duurder. De boetes waren officieel al op 1 maart verhoogd, maar gaan in de praktijk pas vanaf vandaag in omdat de politiecomputers niet tijdig aangepast waren.


Wie een overtreding begaat, krijgt door de politie een onmiddellijke inning voorgesteld. Het zijn die tarieven die omhoog gaan.

Verkeersovertredingen van de eerste graad kosten voortaan 55 in plaats van 50 euro. Overtredingen van de tweede graad kosten u 110 euro in plaats van 100 euro in de derde graad 165 euro in plaats van 150 euro.

Enkele praktijkvoorbeelden:

  • 55 euro: richtingaanwijzer niet gebruiken, parkeren aan een gele ononderbroken streep, zonder licht fietsen...
  • 110 euro: veiligheidsgordel niet dragen, gsm'en achter het stuur, parkeren op een plaats voor personen met een beperking...
  • 165 euro: overschrijden van een volle witte streep, door het rood rijden, geen of geen correct gebruik maken van een kinderzitje...

Niet van toepassing op snelheidsovertredingen

De verhoging van de bedragen voor onmiddellijke inning is niet van toepassing op snelheidsovertredingen of andere verkeersmisdrijven.

Als er niet betaald wordt, kan het parket een minnelijke schikking voorstellen. Als ook die niet betaald wordt, kan er gedagvaard worden voor de rechtbank. Wie een overtreding van de vierde graad begaat, wordt in principe altijd gedagvaard (bron: www.wegcode.be).

Officieel zijn de duurdere boetes van kracht sinds begin maart, maar in de praktijk bleek dat niet haalbaar omdat 30.000 politiecomputers niet op tijd waren aangepast. De verhoging moet het aantal verkeersslachtoffers in ons land terugdringen.

(belga)